Wrocław, Ul. Górnicza 2-22

Budynki, zlokalizowane przy ulicy Górniczej w zachodniej części Wrocławia, zostały nabyte na przetargu gminnym. Zakupiono jedenaście podpiwniczonych segmentów mieszkalnych (numery 2-22) wraz z przylegającą działką, którą przeznaczono następnie na parking. Jeden z segmentów (nr 18) stał na gruncie oddanym w użytkowanie wieczyste.

Budynki stanowią część większego zespołu zabudowy powstałego w latach ‘30 XX wieku jako kompletne urbanistycznie osiedle mieszkaniowe z zabudową wielorodzinną. Osiedle jest przykładem architektury modernistycznej, powszechnie występującej w tamtym okresie. Zabudowa została zaprojektowana w układzie równoległym wraz ze wspólną częścią ogródków i zieleni w części oficynowej (zabudowa typu Zeilenbau). Środkową część osiedla stanowiły podpiwniczone budynki wielorodzinne, trzykondygnacyjne z nieużytkowym poddaszem. Estetyka elewacji jest minimalistyczna, a jej układ jasno odzwierciedla wewnętrzne podziały funkcjonalne.

Większość – siedem - segmentów zostało szybko sprzedanych innym, zewnętrznym wrocławskim firmom. W związku z tym, wspólnicy obecnej firmy Odnova pozostali właścicielami segmentów 16, 18, 20 i 22 oraz działki budowlanej, na której w drugim etapie inwestycji powstał parking naziemny. W pierwszym etapie realizacji, projekt obejmował remont i termomodernizację istniejącej zabudowy. Układ oraz przeznaczenie pomieszczeń nie uległy zmianie – na wszystkich kondygnacjach znajdują się po dwa lokale mieszkalne, przeważnie 2-pokojowe. Większość z lokali ma oddzielną kuchnię, pozostałe aneks kuchenny przylegający bezpośrednio do pokoju dziennego. W części piwnicznej odnowiono komórki lokatorskie, z których dodatkowo wydzielono pomieszczenia wspólne dla przechowywania rowerów i wózków dziecięcych. Budynki zostały docieplone, klatki schodowe odnowione, a elewacja odświeżona. W zakresie infrastruktury technicznej wykonano przede wszystkim przyłącze do sieci ciepłowniczej, a także zamontowano w jednym z segmentów wymiennik ciepła zasilający wszystkie jedenaście budynków poprzez całkowicie nową instalację centralnego ogrzewania. Ponadto, wykonano nowe przyłącze do sieci elektroenergetycznej, a także zmieniono lokalizację przyłącza wodociągowego. Istniejące instalacje przeszły gruntowny remont obejmujący modernizację kanalizacji sanitarnej oraz deszczowej.

Drugi etap inwestycji obejmował przebudowę nieużytkowego poddasza. Zwiększono ilość istniejących lokali mieszkalnych o 22 we wszystkich jedenastu segmentach, co podniosło to zapotrzebowanie na miejsca parkingowe. Stworzyło to konieczność budowy parkingu naziemnego, w wyniku czego powstał plac zapewniający 45 miejsc postojowych. Bez względu na stan wykończenia oraz rodzaj rynku, na którym lokale były oferowane (pierwotny lub wtórny), z opinii klientów wynikało, że oferta była dobrą alternatywą dla „wielkiej płyty”, gdyż plasowała się w tym samym przedziale cenowym, lecz zapewniała wyższy standard. Dodatkową zaletą było wyjątkowe dobre skomunikowanie okolicy – bezpośredni dostęp do komunikacji miejskiej oraz autostrady A4. Dostosowanie cen do wymogów programu MdM stanowiło dodatkową zachętę do nabycia lokalu przy ulicy Górniczej, co szybko zaowocowało nowymi umowami sprzedaży mieszkań.

Galeria